סיור ופעילות במרחב השלישי

ה'מרחב השלישי' – מרחב  אומנות וחינוך  חדש שנפתח ב-2019 וזוכה לשבחים ולמבקרים רבים
"אני עדיין מתקשה לעכל שמאחורי כל חלון מואר מסתתר סיפור חיים לא פחות עמוק משלי" רחל חלפי
 
כאשר סיפורים, אפילו הם מנוגדים, נפגשים בהקשבה הדדית מתגלה באורח פלא מרחב חדש, "המרחב השלישי".
באגף המתפרס לאורך קומה שלמה מוצבות תחנות פעילות המזמינות לחקור שאלות מוכרות וממדים חדשים בנוגע לזהות ושייכות בחברה מרובת-תרבויות.
האגף הוקם מתוך שיתוף פעולה בין הגלריה לאמנות ומחלקת החינוך של בית הגפן.
במרכזו עבודות אמנות ומייצגים אינטראקטיביות מעוררי שיח. העבודות בתערוכה מבקשות לעסוק באפשרות של ריבוי נקודות המבט ולהאיר את האפשרויות השונות הטמונות בכל מרחב משותף. כל אלה לצד מרחבי התנסות וסדנאות המאפשרות דיון בסוגיות  המקדמות תפיסות עולם, מיומנויות שיח והסתכלות פלורליסטיות. המבקרים מוזמנים לגעת ולהתערב בתכנים, ולהתאים אותם לסיפור הייחודי שלהם. זוהי הזדמנות למפגש עם חוויות, זיכרונות, סיפורים, עם מה שכבר יודעים ומה שעוד לא יודעים שלא יודעים, על עצמנו ועל אחרים.
ברוכים הבאים, תרגישו בבית! 
 
ערכים ומהות
פעילויותינו מבוססות על האמונה כי מפגש והיכרות הדדית, בין-אישית  עם תרבות אחרת, על הסיפורים, הנכסים התרבותיים והרוחניים שלה, חשובים לבניית אמון בין הקהילות  המגוונות המרכיבות את החברה בחיפה ובישראל.
"המרחב השלישי" הוא הזדמנות למפגש המוריד פחד וניכור ומעלה תקווה.
אנחנו מציעים מפגשים וסדנאות המשלבים יצירות אמנות והפעלות המתמקדות בהיבטים של זהות ושייכות.
הפעילויות פותחו בעקבות ניסיון רב-שנים של הדרכת קבוצות מכל קשת האוכלוסיה, ומטרתן רכישת כלים למורכבויות שמזמנים החיים בחברה מרובת-תרבויות.
המרחב השלישי הוא מקום שבו מתאפשר מפגש בין שונים, שבו האחד יכול לראות ואף לקבל את השונה ממנו,  מבלי לוותר על זהותו הייחודית.
 
מרחבי ה'מרחב השלישי'
ה'בית'
בתערוכת הקבע של המרחב השלישי כל העבודות קשורות למושג בית המשמש כעוגן לזהות ושייכות. כאן תוכלו למצוא ארון מטבח ובו חפצים שאין סיכוי שנמצאים אצלכם במטבח, רצפת דירת מגורים שעשויה כולה מתבלינים, הזדמנות לשבת בנוחות בסלון ולהקשיב לסיפור סינדרלה במרוקאית או לצפות מהחלון בגרפיטי של קבוצת "ברוקן פינגאז" העוסק במיתולוגיות חיפאיות. מגוון הפעילויות  בתערוכה מזמינה את המשתתפים  להתערב ולהוסיף פרשנויות וסיפורים לעבודות.
ה'מעבדה'
במעבדה לזהות חזותית המעצבת רוני לויט מנסה להבין את חיפה דרך נתונים מקריים ופרשנות סובייקטיבית. המבקרים בודקים כיצד סטטיסטיקה ונתונים עשויים לסייע, אך גם להכשיל, הגדרות של זהות ומתנסים בהרחבה וצמצום של הגדרה אישית וקבוצתית.ה
ה'קולנוע'
חלל צפייה בו מוקרנים סרטים מותאמים למגוון קהלי יעד, העוסקים בחסמי שפה ודעות קדומות ובתסכול הנובע מכך שפערי תרבות ושפה מונעים מאתנו לפענח כשורה מסרים וכוונות. הסרטים מקורם במגוון אמנים ומוסדות, ומשמשים כלי אפקטיבי למפגש עם מציאויות ודילמות המתקיימות במעגלים מקבילים לשלנו.
ה'כיכר'
מדרגות הכיכר משמשות למנוחה ומפגש לא פורמלי. האמן דיווי בראל יצר בכיכר סביבה המחברת בין בנייני מגורים בחיפה לנופים חלומיים בארצות רחוקות, ומאפשר הפוגה ונשימה לכל מי מאתנו שהתרגל ש״פה זה לא שוויץ״.
'הסדנא'

חדר מלאכות, בו ניתן להתרשם וללמוד על מלאכות יד מסורתיות של תרבויות שונות במרחב המקומי. בחלל זה מתקיימות גם סדנאות חפצים בהן מפענחים המשתתפים הקשרים ומשמעויות של כלים ממסורות שונות שדרכם נחשפים זכרונות ורגשות המעניקים רובד נוסף לשיח הבין - תרבותי. 
ה'סטודיו'
חלל להתאספויות גדולות. שם ניתן לצפות בהופעות והרצאות. בנוסף לחלל זה המכיל עד 120 איש, קיים במבנה גם האודיטוריום (אולם התאטרון), מיועד להכיל עד 200 איש.
 
מה אפשר לעשות ועם מי לבוא למרחב השלישי?
פעילויות המרחב השלישי מודולריות, מגוונות ומשלבות עבודה בחללי המרחב השונים עם סיורים חווייתיים בוואדי ניסנאס. אנו מציעים השתלמויות, סמינרים, סיורים, סדנאות וכנסים ונשמח לסייע בהתאמת התכנים והפעילויות לצרכי הקבוצה שלכם.
מדריכי המרחב השלישי מגיעים מכל קשת החברה, לכל אחד ואחת סיפור שונה וייחודי אותו הם מביאים איתם למפגש עם הקבוצה. המדריכים עוברים הכשרה יסודית המתמקדת ביכולת ליצור שיח מוגן בקבוצה במטרה לאפשר עיסוק בנושאים הרגישים המרכיבים את המציאות סביבנו. ניתן לקבל הדרכה במגוון שפות, מוזמנים ליצור עמנו קשר לפרטים נוספים.
 
קהלי יעד
אנשי חינוך
סדנאות ופעילויות המתמקדות ברכישת כלים ועקרונות בחינוך למורכבות בחברה מרובת תרבויות
עובדי המגזר הציבורי
תכנים המותאמים לנותני שירות לאוכלוסיות הטרוגניות, סדנאות המתמקדות בכשירות תרבותית וכלים לתקשורת מיטיבה.
ימי חוויה לארגונים וחברות
ימי גיבוש והעשרה לחברות וארגונים, בדגש על חשיפה חווייתית לתרבויות המרכיבות את חיפה וישראל, והיכרות עם עקרונות השיח המוגן ומפגש בלתי אמצעי עם אורחים הבאים מקבוצות אוכלוסייה שונות בחברה הישראלית.
קבוצות מהחברה הערבית
סדנאות וימי חוויה עם תכנים שפותחו בהתאמה מיוחדת להקשר התרבותי-חברתי של קבוצות דוברות ערבית.
קבוצות מעורבות - יהודים ערבים
מיקוד ברכישת כלים לשיח מוגן על נושאים עם מקדם רגישות גבוה, במרחב המאפשר התבוננות על זהות האחר בלי לוותר על זהותי שלי.
בתי-ספר יסודיים ועל-יסודיים
ימי פעילות ולמידה חווייתית המתמקדים בשאלות של זהות של היחיד ושל הקבוצה באמצעות יצירות אמנות ויצירה אישית על-מנת לאפשר פתיחה של נושאים חברתיים באמצעים וזוויות פחות צפויות.
קבוצות מטיילים ותיירים
המרחב השלישי עורך סיורים חווייתיים המזמינים להתוודע לוואדי ניסנאס וחיפה ״מבפנים״, דרך בתים אנשים וטעמים המגלים מגוון קולות וסיפורים.
 
 

נשמח לשמוע ממך
איך מגיעים אלינו